Raspunsuri

Poate ca uneori suntem prea preocupati de noi insine, ne pasa prea mult numai de noi, numai de sufletul nostru, si ne gandim numai de viata noastra. Si la urma urmei de ce sa nu ne framantam cu privire la noi insine, daca noua nu ne pasa de noi, atunci cui? Lui Dumnezeu? De ce nu o arata mai clar? Dar nu conteaza de ce nu o arata, ci ceea ce conteaza e daca ii pasa sau nu de oameni, conteaza sa sti lucrul acesta.

Oare chiar ii pasa lui Dumnezeu de noi? In Isus El a murit pentru salvarea noastra. Asta inseamna ca lui chiar ii pasa de oameni, chiar vede ceva valoros in noi, ceva ce merita iubit! Dar oare ce? Ce a vede Dumnezeu bun in mine, unul ce cred ca sunt crestin? Dar ce a vazut bun in oameni cand a coborat sa moara? Am ajuns odata la intrebarile astea si aveam nevoie sa gasesc o logica a iubirii lui Dumnezeu, dar poate in realitate aveam nevoie sa inteleg daca exista ceva intr-adevar valoros in oameni… in mine, ceva ce merita sa fie salvat? Aceasta cautare am facut-o in scriindu-mi toate gandurile unul dupa altul, asa cum veneau. Nu mi-as fi inchipuit ce aveam sa descopar.

<< Care este lucrul acela din mine pe care vrei sa il rascumperi? Daca vrei sa renunt la mine, daca firea mea e pacatoasa, ce mai vezi la mine, pentru ce ai murit in locul meu? Ai murit in locul meu, doar ca sa mor si eu dupa aceea? Pentru ca asta imi ceri. Care e lucrul acela din mine care totusi ramane? Acum nu vad raspunsul la intrebarile mele. Te rog descopera-mi!

Dumnezeu a iubit lumea si l-a trimis pe Isus sa o salveze. Ce a vrut sa salveze?

Trupurile? Nu, pentru ca trupurile mor oricum, si oricand le-ar putea invia si refolosi, trupurile in sine nu au gresit cu nimic, deci nu aveau nevoie de rascumparare.

Sufletul? Mintea, inima si vointa.

Duhul? Oare acesta sa fie la acelasi nivel cu firea, (eul)? Da… pentru ca se spune ca sunt lucruri potrivnice (Galateni 5).

A vrut sa salveze sufletul? Dumnezeu iubeste ratiunea, emotiile si vointa noastra? sunt acestea lucruri pe care le pretuieste el asa de mult incat Isus a murit pentru ele?

In gradina Eden omul avea suflet, dar nu avea firea pacatoasa in el. Totusi trebuia sa aibe o fire. Nu avea insa nici Duhul Sfant asa cum il avem noi. Mintea sentimentele si vointa nu puteau sa existe doar ele in trup. Mai trebuia sa fie ceva un Eu, un centrul personalitatii.

Si revin, daca Dumnezeu vrea sa distruga eul meu (pentru ca asta e prima conditie pentru cei care il urmeaza, Luca 9:23), ce parte din mine iubeste, pentru ce a murit? Pentru ratiune, sentimente si vointa? Astea, la fel ca si trupul sunt doar instrumente de eu ma folosesc, insa de un rang superior carnii. Centrul personalitatii este eul! Daca el vrea sa imi inlocuiasca eul cu Duhul Sfant, deja nu ma mai salveaza pe mine!

Doamne abia astept sa pot patrunde taina asta macar putin pentru ca simt ca aici ma blochez. Vrei sa ma inlocuiesti sau vrei sa ma schimbi? Wurmbrand era destul de fericit cu ideea inlocuiri, la fel si altii. Totusi Wurmbrand mai vorbeste si in alt fel pe care acum il inteleg mai bine, Dumnezeu ne castiga prin dragostea sa, si noi il iubim pentru ca el ne iubeste. Dragostea transformatoare! Ce vrei din mine? Ce iubesti in mine? Nu poti sa iubesti pacatul si egoismul! …. sau oare poti? Ma iubesti pe mine, chiar daca sunt egoist si pacatos, deci in fata ta nu egoismul ma defineste la cel mai de baza nivel. Dar ce ma defineste? Ce este in oameni ceea ce tu iubesti? Ce lucru bun este in noi, in fiecare, lucru care a meritat ca sa mori pentru a ne mantui? Care ii lucrul ala la care nu trebuie sa renunt? „Fiinta esentiala” de care scrie Durheim? Esti Tu in fiecare dintre noi? Esti deja acolo, e Duhul tau parte definitorie a personalitatii fiecarui om? Iar pacatul e ca un virus ce a alterat Duhul tau din noi? Sau poate mai bine zis l-a inlocuit in pozitia sa superioara sufletului, trimitandu-l intr-un exil interior? Fiinta esentiala e chipul tau in noi oare?

Daca Tu imi aparti, si eu iti apartin, atunci pot renunta la firea mea, la eul acela fals, pentru ca Tu esti eu, Tu esti parte din mine! Tu ai venit sa ne salvezi pentru ca tu erai in noi. Noi suntem Tu. Noi suntem Tu! Eu primindu-te pe Tine in locul eului meu, de fapt ma primesc pe mine, asa cum m-ai facut, nu asa cum m-a schimbat pacatul. J

Am invatat ceva foarte important astazi. Dumnezeu m-a luminat asupra acestui adevar pentru ca ma iubeste! Parca nici nu indraznesc sa il scriu, dar ceea ce iubeste El in mine, lucrul pentru care a murit e chiar firea mea care e din Dumnezeu. el ma reda mie insumi. >>

8.4.2008

Cand omul a fost creat, Dumnezeu i-a dat din Duhul Sau, astfel omul a devenit un suflet viu. Noi toti avem in noi ceva din Dumnezeu, atat cei nascuti din nou cat si ceilalti, dar in cei care nu sunt nascuti din nou acea scanteie de Dumnezeire este in stare latenta. Isus intareste aceasta ideeie spunand oamenilor: „Voi sunteti dumnezei” citand din Ps 82:6. In Efeseni 2:5 Pavel spune ca din starea de morti in pacate, Dumnezeu ne-a adus la viata. Moartea nu inseamna niciodata anihilare, ci separare, iar a fi adus la viata nu inseamna a fi chemat in fiinta din neant ci presupune preexistenta intr-o stare de separare de Dumnezeu. In acea stare ne-am nascut fiecare, dar separarea era la nivelul nostru cel mai profund, pentru ca doar acolo este posibila unirea cu Dumnezeu, atat de complet incat nu mai exista doi ci Unul. (1 cor 6:17) In lumina acestor ganduri aveam sa inteleg afirmatia foarte indrazneata a lui Eckhart: “Dumnezeu nu se iubeste decat pe Sine insusi” si in acelasi text cateva paragrafe mai jos: “cu aceeasi iubire cu care il iubeste pe Fiul sau unic, ma iubeste si pe mine” Iata de la ce nivel se nasc paradoxurile!

Cat de nepatrunse sunt lucrarile Tale!

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s