Ce lipseste filozofiei New Age

Adeptii New Age sunt de multe ori mai credinciosi decat crestinii. Ei cred in ei insisi mai puternic decat cred unii crestini in Dumnezeu. Totusi marimea credintei nu este cel mai important lucru, chiar daca pentru oameni aceasta poate fi o masura a succesului, din punctul lui Dumnezeu de vedere, succesul e garantat de realitatea a ceea ce crezi. E o realitate reala sau o realitate indusa prin autosugestie? Asta e intrebarea la care merita sa meditam, si sa hotaram ce vom crede. Crestinii cred ca Dumnezeu e o persoana si e realitatea ultima.

Adeptii New Age cred ca Dumnezeu nu poate fi o persoana distincta, cu simtiri proprii, ci acesta este unitatea tuturor sufletelor oamenilor, Dumnezeu suntem noi, ca ansamblu. Un adevar de netagaduit pentru orice minte care gandeste, este ca trebuie sa existe un absolut, o fiinta infinita (asa cum am aratat in articolul „La inceput Dumnezeu”). Totusi trebuie sa admit ca ideeia new age despre Dumnezeu nu contrazice necesitatea existentei unei fiinte absolute. Ei sustin ca sufletele sunt eterne, si ele il formeaza pe Dumnezeu, cel care a creeat totul. Dumnezeu este o forta impersonala. In acest caz nu am mai putea avea asteptari prea mari de la Dumnezeu, pentru ca de noi ar depinde cam totul. Daca acesta ar fi adevarul, am spune adio acelei Fiinte superioara, perfecta, care sa fie suficienta pentru oricine, in orice situatie. Am fi doar noi, ar fi doar legi de descoperit si aplicat. Ar exista speranta?

Ceea ce am descris se numeste Panteism. De ce nu ar putea fi asa, la urma urmei? Multi din cei care cred lucrurile acestea sunt oameni de succes. Succesul, asa cum il vedem, se pare ca este legat mai mult de credinta decat de obiectul credintei, dar pentru crestin obiectul credintei este mai important decat credinta insasi si a-L cunoaste pe Dumnezeul conteaza mai mult decat succesul.

Dar de unde stiu ca acest Absolut e o persoana? Biblia o afirma, dar daca e real, aceasta realitate trebuie sa poata fi experimentata de noi si dincolo de credinta (prin credinta). Uneori trebuie sa mergem mai departe de o simpla acceptare a cuvintelor Bibliei. Nu toti oamenii cred in Biblie, dar toti credem in fericire. Cautarea fericirii ne tine in viata. Toti credem in iubire pentru ca ne iubim pe noi insine.

Crestinism inseamna sa ii iubesti si pe ceilalti cum te iubesti pe tine insuti. Dragostea este intotdeauna superioara puterii. Lucrul acesta a fost demonstrat de multe ori de-a lungul timpului. Unde rautatea a fost fara limite, o dragoste fara limite a invins. Acesta este motivul pentru care o forta impersonala, oricat de puternica ar fi, nu poate reprezenta Absolutul. Dumnezeu este Dragoste. Noi nu suntem, in noi egoismul si bunatatea sunt amestecate. Dumnezeu actioneaza in lumea noastra cand actionam din iubire. Oare nu tot acolo ajungem? Oare nu tot noi suntem cei care facem totul? Dostoievski spunea ca omul nu poate iubi decat daca el insusi a fost iubit mai intai. Omul are putere de a face multe lucruri, chiar avand in el si o latura intunecata si una luminoasa, dar iubire nu poate avea decat daca l-a cunoscut pe Dumnezeu. Iubirea absoluta nu poate avea nimic rau in ea, deci ea trebuie sa fie separata de om in care binele si raul coexista. Aceasta e dovada ca exista un Dumnezeu separat de oameni, de la care porneste totul. Iubirea e superioara puterii si nu poate fi prinsa intr-o lupta continua intre bine si rau, pentru ca ea este invingatoare din start. Ea e la alt nivel. Ea exista dincolo de lupta dintre bine si rau, si cand un suflet se uneste cu Dumnezeu devine mai puternic decat toata energia colectiva a sufletelor tuturor oamenilor, pentru ca dragostea este cea mai puternica forta din univers.

Fara sa fi incercat sa explic toate argumentele aduse aici, acestea sunt motivele pentru care nu pot sa cred ca o forta impersonala reprezinta Absolutul. Nu e nevoie de argumente, simplul fapt ca ratiunea mea a fost capabila sa conceapa un Dumnezeu mai puternic decat dumnezeul New Age, demonstreaza ca cel din urma este inferior chiar si puterii mintii unui singur om, ce sa mai vorbim de inteligenta umana colectiva. Cred ca insusi dumnezeul New Age nu le-ar da dreptate adeptilor sai, recunoscand ca nu este el Dumnezeul adevarat.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s