Credinta, ce este?

19.01.2006
Cel mai bine am inteles credinta dintr-o ideie simpla ce am citit-o intr-o carte a lui Philip Yancey: “a crede inseamna a lua hotararea sa crezi“. M-am gandit mult la credinta in ultima vreme, m-am gandit chiar sa scriu ceva pe tema asta. De ce alege Dumnezeu calea asta.. ciudata, de a se face cunoscut ? Cred ca toti l-am alege daca am fi constienti de adevarul promisiunilor si naturii sale. Daca am avea o dovada de necontestat. Dar pentru unii oameni credinta ajunge sa fie ultima scapare, singura sansa, si chiar daca mai asteapta confirmari, ei stiu ca trebuie sa creada, altfel sunt pierduti.
Lumea ce o descoperim prin credinta este minunata. Incercam sa credem ceea ce stim in adancul nostru ca este adevarat. Si in acelasi timp tot ceea ce stim despre aceasta lume vine din credinta. Fizica elementara a lumii materiale spune ca nu exista ceea ce s-ar numi perpetuum mobile, adica nu exista un sistem care sa functioneze consumand doar energia proprie rezultata din functionarea sa. Nu exista o bicicleta electrica, sa functioneze doar cu energia produsa de dinamul de la roata din spate. In lumea credintei, cat si in fizica superioara, aceasta regula nu exista. Astfel ratiunea poate sustine credinta, si poate fi sustinuta de credinta in acelasi timp, pentru ca atat ratiunea cat si credinta, dar si energia electrica bunaoara, nu sunt elemente solitare, deconectate, ci sunt interdependente si in ultima instanta sunt dependente de Dumnezeu.

Totusi cateodata am vrea niste dovezi, asa incat mintea noastra sa se poata sprijini pe ceva mai concret, mai ales daca ne-am hotarat sa luam in serios lucrarea aceasta de a crede (cf Ioan 6 :29 a crede e implinirea lucrarii Domnului) Ratiunea nu va gasi aceste dovezi, dar cred ca ea isi poate da seamna macar de faptul ca aceste dovezi nici nu exista. Ce ar putea dovedi ca Dumnezeu… si nu conteaza cum continuam propozitia anterioara pentru ca nu se poate dovedi nimic, atata vreme cat El nu poate fi definit. As putea spune ca prin filtrul gandirii nu vor trece niciodata realitatile absolute, ceea ce insa nu le impiedica sa existe, si nu ne impiedica nici pe noi sa facem cunostinta cu ele. Am vazut ca, atunci cand primim raspunsuri miraculoase la rugaciuni, credinta nu creste, ci doar in vremuri de incercari, cand chiar avem nevoie de ea. In acelasi fel, nici musculatura trupului nu se dezvolta daca intotdeauna cand e nevoie de efort fizic din partea noastra, rugam pe altcineva sa ne ajute si suntem ascultati. Greutatea e ridicata, miracolul e primit, dar credinta ramane slaba, si fara credinta este cu neputinta sa-i fim placuti lui Dumnezeu. Raspunsurile la rugaciuni nu pot fi niciodata implinirea credintei noastre, ci doar cand il vom vedea pe Isus, credinta se va transforma in realitate.
Dar nu mi-am uitat intrebarea de la inceput si nici pe celelalte : de ce alege Dumnezeu calea credintei ? Oare doar prin credinta putem ajunge sa-L iubim? Intr-o relatie de la om la om, e nevoie de credinta? De acelas tip de credinta ca cea ceruta de Dumnezeu? Cum se naste credinta? Daca repeti unui om un lucru de multe ori, la un moment dat o sa inceapa sa-L creada, dar aceasta este credinta adevarata? Cum experimentam credinta? Oare doar credinta care ramane ca ultima sansa e mantuitoare? Oare toti oamenii ajung sa constientizeze nevoia lor de mantuire? Mai poate fi pierduta credinta, daca e tot ce ti-a ramas? Cum ai fi atunci, ce ai deveni? Oare care ii partea noastra in mantuire, ce facem noi ca sa ajungem in mainile Lui? Daca nu facem nimic, nu avem nici un merit, de ce nu ajung toti sa creada? Ce rol au copiii Domnului in lucrarea de mantuire a lumii? Sigur Dumnezeu lucreaza in toti, dar atunci faptul ca atatia mor in pacate, poate fi aruncat asupra noastra? Multe intrebari, toate duc la esenta credintei, la umilinta in fata unor lucruri ce nu le putem intelege, poate de aceea ni se cere sa le credem pur si simplu.
Biblia e o carte simpla ce poate fi inteleasa de oricine, dar in mod paradoxal simplitatea ei este de o profunzime de nepatruns pentru mintea oamenilor. Credinta merge mai departe decat cunoasterea, credinta e o forta a inimii in primul rand, stiinta tine mai mult de minte. Cu cat inima e mai legata de Dumnezeu, cu cat privesti la El mai mult, cu atat credinta e mai mare. Daca privesti la credinta, nu o poti analiza decat folosindu-ti mintea, inteligenta, moment in care credinta parca se evapora, o scapi printre degete. Credinta e ceva foarte radical, Biblia e radicala in afirmatii. Mintea nu poate intelege cum Hristos traieste in cel mantuit, cum poate Hristos sa traiasca intr-un om care continua sa pacatuiasca? Credinta nu da raspunsuri, ci lumineaza realitatea aceasta, o face vizibila. Ma gandesc uneori ca daca Biblia nu-i adevarata, numic nu mai are rost, viata nu mai are sens. Singura speranta este Dumnezeu. Problema noastra e ca nu cautam realitatile acestea, le cunoastem la nivel teoretic, dar nu ne bucuram de ele pana in momentul cand, ne dam seama ca ele implinesc nevoile noastre cele mai profunde.

Advertisements

One Comment on “Credinta, ce este?”

  1. adina says:

    Si cel neprihanit va trai prin credinta.. Prin credinta ca in mod incredibil!, inexplicabil si paradoxal, Dumnezeu ne-a ales sa fim obiectul iubirii Lui arzatoare, profunde, mistuitoare. Against all odds, credem ca suntem in centrul atentiei Creatorului, lumina ochilor Lui. Prin credinta, pe acest Taram al umbrelor, oricat ar fi ele de sclipitoare sau colorate, preferam sa ne legam viata de Cel care cu adevarat ESTE. Si mai credem ca El ne-a ales inainte de intemeierea lumii sa credem…, ce mai? credem asa cum zice Dostoievski :), ca 2×2=..oricat, in afara de 4. And this faith makes me sooo… homesick!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s