Armele Crestinului

Intr-un loc in Biblie este scris despre faptul ca noi nu ne luptam cu arme supuse firii pamantesti ci cu arme puternice care rastoarna izvodirile mintii.(2 Cor 10:4,5)

Cuvantul lui Dumnezeu este arma noastra in razboiul spiritual. Adevarul este arma noastra impotriva minciunilor diavolului. Intreaga lui putere sta in minciuna. Dincolo de minciuna Satan nu are nici o putere asupra noastra. El trebuie sa ceara permisiune ori-de-cate ori vrea sa ne raneasca.

Insa acest Cuvant al lui Dumnezeu nu poate fi folosit de mintea omului asa cum isi inchipuie el. El poate parea chiar o nebuie pentru unii oameni. Insa in El gasim cea mai mare putere ce a fost vreodata dezvoltata in lumea noastra. Cuvantul lui Dumnezeu devine eficient doar in prezenta credintei. Credinta e situata la un nivel superior ratiunii. Unii oameni afirma cu o oarecare mandrie ca ei sunt rationali, si nu pot sa creada ceea ce nu se poate dovedi clar. Acesti oameni cu greu vor putea cunoaste mai mult decat superficialitatea unor stiinte exacte, daca vor sa ramana consecventi in rationalizarea lor. Dar Sabia Duhului este prea grea pentru a fi manuita de ratiune. Aceasta nu poate crede, asa cum credinta nu poate sti.

Arma secreta a crestinului este Adevarul. Acesta nu este o izvodire a mintii ci lupta impotriva izvodirilor mintii. Adevarul este revelatia divina pe care o primeste fiecare credincios. Acest adevar este lumina dumnezeiasca a credintei care se revarsa in suflet asupra facultatii de a gandi. Si in acel moment miciunile, intariturile din mintea noastra sunt rasturnate. Observati ca ele nu sunt anihilate, ci rasturnate. De ce e folosit acest cuvant? Pentru a distruge, sau a anihila ceva, acel lucru trebuie sa existe. Ori minciunile nu sunt nimic decat neant, de aceea intariturile celui rau sunt rasturnate, astfel le sunt expuse golurile, lipsa de consistenta. Doar adevarul divin exista cu adevarat. Doar Dumnezeu exista, doar El este ceea ce este. Eul este o iluzie desarta, de aceea trebuie sa renuntam la el.

Partea rationala din noi nu va fi in stare sa raspunda niciodata atacurilor ce vin din sfera spirituala. Credinta insa o poate face, fara insa a veni in ajutorul ratiunii. Omul prins in aceasta inertie a ratiunii, de a cauta mereu pe cont propriu raspunsurile la problemele sale, crezand ca doar solutiile pe care si le da el insusi sunt de incredere. De aceea ii e greu sa isi mute rezolvarea dificultatilor sale la nivelul credintei, al revelatiei. Aceasta revelatie rezolva problema fara insa a da satisfactie gandirii.

De exemplu, cand cineva trece printr-o stare de teama intensa ca asupra lui s-ar putea abate vreo nenorocire        cumplita, credinta acelui om nu ii va putea linisti niciodata ratiunea cu asigurarea ca nici un necaz nu i se va intampla. Nu, credinta nu functioneaza asa, nu ar mai fi superioara gandirii in acest caz. Credinta ii face accesibila omului revelatia faptului ca teama nu este voia lui Dumnezeu. El spune “nu te teme” de foarte multe ori in Biblie. Si din moment ce o spune, stie El ceva ce noi nu stim. Astfel pasul urmator ar fi ca orice gand sa fie facut rog ascultarii de Hristos care spune “nu te teme”. Gandul fricii nu este neutralizat, ci doar rasturnat, expus. Revelatia divina il expune ca fiind gresit, neadevarat, mincinos. Teama in sine este minciuna, nu neaparat circumstantele pe care le imbraca. Circumstantele se pot confirma sau nu. Insa teama poate fi invinsa doar prin credinta. Partea rationala a fricii trebuie sa ramana in robia ascultarii de Hristos pana in momentul in care lucrurile se clarifica.

Cuvantul lui Dumnezeu este adevarul. Hristos este adevarul. Hristos este Cuvantul. Si Cuvantul este real. In originalul ebraic, cuvantul “cuvant” are sensul de lucru real, nu atat de ideie abstracta. Daca gandirea noastra este trasformata, vom intelege tot mai clar ca realitatea nu este nicidecum ceea ce vedem si auzim, lucruri care pana si din punct de vedere fizic se reduc la neant, ci Dumnezeirea este singurul lucru real. Toate vor trece, doar Cuvantul nu va trece.

Fie ca orice gand sa-L facem rob ascultarii de Hristos.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s