Realitatea iluziei sau iluzia realitatii?

Tot din seria exprimarilor paradoxale, a observatiilor facute de pe granita dintre credinta si ratiune, face parte si expresia din titlu. Ganditi-va putin… ce ati alege, care suna mai bine?
Omul vrea cu orice chip ceva real, vrea sa stie clar pe ce lume traieste, si care sunt termenii in care isi va duce existenta, intr-un cuvant, fiecare dintre noi dorim sa fim stapani pe situatie. De aceea ne intereseaza care este realitatea in care traim, numai ca multi se opresc inainte de a ajunge la realitatea ultima a existentei… la ceea ce este cu adevarat. In foamea sa dupa realitate, omul accepta de cele mai multe ori realitatea unei iluzii pe care isi construieste existenta sa, astfel ca la un moment-dat constientizeaza ca totul e fum, praf in vant. Spre exemplu, una din cele mai mari iluzii pe care omul cladeste este cea a aparitiei universului din nimic. In mod ciudat uneori poate fi mai usor sa accepti o absurditate, pentru simplu fapt ca nu da batai de cap suplimentare. Nimicul e nimic si gata. Si in felul asta se mint oamenii pe ei insisi in multe privinte. Multe iluzii sunt acceptate, pentru ca traind in lumea lor par a fi reale. Alt exemplu: iluzia ca doar o anumita persoana te-ar putea face fericit. Iluzia ca o situatie materiala mai buna, sau daca ai avea ocazia sa calatoresti in lumea larga, poate sa vizitezi locurile cu incarcatura spirituala, sau sa iti dezvolti personalitatea, talentele, relatiile, toate astea te-ar face sa te simti implinit.

Oare? Chiar asa sa fie? Dupa ce le faci pe toate vei avea senzatia aceea ca acum gata “pot sa mor fericit” ? Vei fi implinit? Exista pe lumea aceasta suficiente resurse pentru fiecare dintre noi, pentru sufletele noastre? Care este omul acela care in fata mortii nu tanjeste macar dupa o ora in plus? Si totusi exista astfel de oameni. Apostolul Pavel a fost unul dintre ei. El considera ca e mai bine pentru el sa mearga dincolo.

Dar acest dincolo, este de fapt cealalta parte a ecuatiei din titlul articolului. Acest dincolo desi real, pare a fi iluzoriu in lumea aceasta a mirajelor de tot felul in care traim. Realitatea ultima, bineinteles ca difera de cea in care ne invartim noi zi de zi iar noi concluzionam ca trebuie sa fie o iluzie. Vederea, auzul, mirosul, pipaitul, gustul, acestia sunt judecatorii nostri impartiali. Fara sa intru in detalii spun doar ca pana si aceste cinci simturi ale noastre nu ne dau decat informatii subiective, informatii pe care alte creaturi le receptioneaza altfel. De exemplu, noi vedem multe culori cand privim in jur, dar cainii, nu vad decat tonuri de gri, ca intr-un film alb-negru. Realitatea de dincolo ne apare ca o iluzie, si bineinteles ca in disperarea noastra dupa ceva real, de multe ori suntem gata sa acceptam mirajele acestei lumi, care totusi ni se infatiseaza ca fapte sau sentimente concrete, insa pana la urma goale. De aceea spunea Isus: “cine va voi sa-si scape viata o va pierde, dar cine o va pierde pentru Mine si-o va castiga”.

Advertisements

3 Comments on “Realitatea iluziei sau iluzia realitatii?”

  1. reepichip says:

    evrei 11:14-16, credinta e un telescop care risipeste iluzia si focalizeaza realitatea

  2. […] in alt post prima dintre cele doua realitati o numeam de fapt iluzie LikeBe the first to like this […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s