satan si metodele lui

Cuvantul “diabolos” inseamna in traducere din limba greaca defaimator, calomniator, barfitor. Vreau sa spun din capul locului si fara ocolisuri ca cei care practica aceste pacate pur si simplu implinesc lucrarea lui Satan.
Defaimarea, barfa, calomnia, toate au ceva in comun si anume minciuna. Nu degeaba este Satan numit tatal minciunii. In minciuna sta toata puterea lui. In minciuna sta toata puterea lui si nu in altceva. Efectele spectaculoase ale lucrarii lui Satan, nu sunt decat rezultatele minciunilor semanate de el. De aceea spunea Domnul Isus, lumina lumii, ca vom cunoaste ADEVARUL si el ne va elibera. Problema esentiala este in interior. Sufletul omenesc este campul de batalie pe care avem de dus lupta cu Satan. Si calea pana la crima, sau alte pacate mari (zicem noi) e presarata cu adevaratele pacate mari si ucigatoare, cele care il caracterizeaza pe Satan asa de bine. Nu degeaba spunea Isus ca ura nu e diferita de crima. Aproape orice pacat “mare” are in spate barfa, calomnia si defaimarea. Si mai e ceva ce ii este propriu lui Satan. El este numit acuzatorul fratilor. O Doamne, oare cati asa zisi frati nu il ajuta pe cel rau in lucrarea asta! Spunea Mantuitorul despre astfel de oameni “voi faceti faptele tatalui vostru” Iar apostolul Ioan clarifica lucrurile intr-un mod transant: “Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.” (1 Ioan 3:10)

Isus si-a dat batalia suprema pe dealul Capatanii. Si noi trebuie sa ne luptam tot la nivelul mintii. Aici Satan poate fi invins. Minciuna poate fi descoperita, si adevarul poate triumfa. Armele noastre sunt puternice si pot sa rastoarne izvodirile mintii. Cuvantul lui Dumnezeu ne prezinta adevarul, este lumina dupa care trebuie sa ne ghidam, este raspunsul la problemele practice ale vietii. Satan are intarituri pe acest camp de batalie care este in sufletul noastru. Cazematele lui sunt minciunile pe care ne-am obisnuit sa le credem, si care ne tin legati, sunt defaimarile la care am fost supusi sau la care ne supunem singuri, sunt toate sentimentele negative, gandurile negre ce ne dau tarcoale uneori ca si psalmistului David. Toate acestea trebuie rasturnate, trecute prin filtrul ratiunii si descoperite ca nulitati, ca niste probleme lipsite de adevarata substanta. Tocmai de aceea este folosit in Biblie cuvantul acesta “rastoarna izvodirile mintii” – le rastoarna ca sa le expuna golurile. Si apoi omul trebuie sa se inalte prin credinta spre Adevar.

Si acum vom vedea care sunt metodele lui Satan. In esenta lucrarea lui este destul de stereotipa, poate pentru ca in urma caderii acesta e singurul lucru pe care il poate face, si aceasta lucrare a ajuns sa il defineasca asa de bine incat i-a devenit chiar si nume.
Voi lua doua cazuri in care vom observa lucrarea lui. Mai intai, in Gradina Eden, apoi in curtea lui Pilat.
In gradina Eden, Satan incepe prin a strecura indoiala in mintea omului. Indoiala referitoare la bunele intentii ale lui Dumnezeu. Apoi pasul urmator este minciuna sfruntata, urmata de defaimarea lui Dumnezeu in ochii femeii. Este uimitor sa constati ca Satan foloseste aceeasi metoda si 4000 de ani mai tarziu, la procesul Domnului Isus. Isi confirma din plin numele de acuzator, defaimator, barfitor, calomniator si tatal minciunii.
Insa aici mai e ceva, aici lucrurile merg mai departe. Pilat a vazut dincolo de acest spectacol ieftin regizat de mai marii preotilor (interesant prin ce oameni prefera sa lucreze satan cateodata). Indoiala si minciuna nu si-au facut efectul in cazul lui. Si ce face Satan? Se opreste aici? Adam si Eva au cazut in pacat si nu au apucat sa vada adevarata fata a lui Satan, au cedat repede, la fel cu cedeaza multi crestini si astazi la prima ispita, uitand ca ar trebui sa existe impotrivire pana la sange. Pilat nu a fost omul care sa fie mintit cu usurinta. El era un om care cantarea foarte bine lucrurile, si concluzia lui a fost ca nu gaseste “nimic rau in omul acesta”. Ei dar aici vedem urmatorul pas in strategia lui Satan. Cand indoiala si minciuna nu isi fac efectul el trece la urmatoarea faza si anume la intimidare. La teama. Satan este comparat cu un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita. Aici Pilat nu a mai rezistat. El nu a avut aceasta putere. Tocmai de aceea a trebuit sa moara Isus, pentru ca noi sa avem aceasta putere. In evrei se vorbeste despre unii care prin pacatele lor il rastignesc din nou pe Isus. Atunci cand noi nu suntem gata sa renuntam la noi insine, avand ceva din lasitatea lui Pilat, Isus este cel care sufera. Adevarul este singura noastra sansa. Este ca lumina unui far intr-o noate furtunoasa pe mare. Trebuie sa avem ochii atintiti la ea ca sa ajungem la liman, iar adevarul si lumina noastra sunt amandoua intruchipate in Isus. El ne poate ajuta sa ramanem neclintiti in fata indoielii, minciunii si intimidarii lui Satan.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s