Daniel

Este un nume foarte frecvent in zilele noastre, si probabil asa a fost de-a lungul istoriei. Probabil profetul Daniel joaca un rol important in popularitatea acestui nume. I-am citit cartea saptamana asta, a nu stiu cata oara, insa mereu ma impresioneaza…

Poate dintre toti oamenii vechiului testament Daniel a fost unul din cei mai integrii, unul din cei mai placuti lui Dumnezeu. E mare lucru ca Dumnezeu sa ii spuna unui om aceste cuvinte pe care Daniel le-a auzit: “Daniele, om preaiubit şi scump” (10:11). In vreme ce despre majoritatea oamenilor vechiului testament citim ca au avut si unele compromisuri in viata lor, Daniel ne apare inca din tinerete ca un om integru, credincios si ale carui cai sunt toate hotarate inaintea lui Dumnezeu. In Ezechiel 14:14, Dumnezeu il pune pe Daniel alaturi de Noe si Iov, ca niste elite ale neprihanirii.

Imi place foarte mult aceasta carte a Bibliei, exemplul vietii lui Daniel cat si viziunile extraordinare ale profetului. Aceste viziuni stralucesc de slava si ne amintesc de aceasta caracteristica definitorie a lui Dumnezeu – Gloria Lui. Nu degeaba Daniel este terminat dupa fiecare din aceste viziuni ce le are. La un moment-dat spune ca a zacut bolnav cateva zile apoi s-a reintors la treburile imparatului. Ni-l imaginam pe Daniel dupa ce a avut cele mai tulburatoare viziuni asupra viitorului omenirii si a realizat cat de neinsemnata este toata puterea omeneasca a celui mai mare imperiu din acea vreme, la conducerea caruia se afla si el, cum se intoarce din nou la treburile imparatului, cunoscand faptul ca toata acea imparatie nu va dainui, si nici cea care va urma, si nici una din cele ce vor mai fi pana cand nu va veni acea imparatie ce le va sfarama pe toate si va umple intreg pamantul. Nu e de mirare ca Daniel este atat de tulburat cand vede maretia lui Dumnezeu si suveranitatea lui asupra istoriei umane. Dar asta e unul din lucrurile ce le apreciez cel mai mult la Daniel… nu si-a pierdut niciodata capul din pricina stralucirii descoperirilor lui, si nici macar nu citim despre el ca ar fi avut un “ghimpe” precum Pavel, care sa-l impiedice sa se mandreasca. Daniel ramane pana la 90 de ani, pana la moarte un campion al credinciosiei si al rugaciunii.
Ar mai fi atatea de spus despre acest om…

Poate unul din cele mai frumoase versete din carte este chiar ultimul… “iar tu, du-te, până va veni sfârşitul; tu te vei odihni, şi te vei scula iarăşi… odată în partea ta de moştenire, la sfârşitul zilelor.”
Toti oamenii pot avea parte de cuvintele personale ale lui Dumnezeu pentru ei, iar Daniel a primit unele din cele mai pretioase calificative si unele din cele mai extraordinare promisiuni si certitudini. “du-te, pana va veni sfarsitul, pe pamant vor fi necazuri, razboaie ce vor dura pana la sfarsit, framantari ale natiunilor, dar tu te vei odihni. Apoi te vei trezi iarasi cu noi puteri, ca dupa un somn lung, vei fi ca un om nou, si acolo la sfarsitul zilelor, unde incepe altceva, incepe ziua cea fara noapte iti vei primi partea ta de mostenire.”
Cred ca Dumnezeu da astfel de certitudini celor ce sunt ai lui cu inima intreaga, la fel ca Daniel. Cei care traiesc doar in fata lui Dumnezeu si pentru care conteaza doar parerea Lui. Daniel inseamna Domnul este Judecatorul meu. Spre deosebire de Belsatar care a fost gasit usor la judecata lui Dumnezeu, Daniel a trait mereu constient de ceea ce inseamna numele sau si astfel a biruit. Dumnezeu este si judecatorul nostru, sa fim si noi ca Daniel!

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s