despre dragoste

Am auzit de multe ori ca ar exista vreo 4 sau 5 feluri de dragoste, nu mai stiu exact, dar acum caut pe net si continui imediat articolul 🙂

Sunt 4 tipuri de dragoste, se spune. Dragostea familiala, dragostea filos (prietenia), dragostea eros (care tine de sexualitate) si dragostea agape (care se sacrifica)

Nu stiu cine a facut clasificarea asta, dar dupa parerea mea o astfel de intelegere a dragostei poate aduce confuzie, oamenii pot ajunge sa creada ca intr-adevar iubesc in timp ce in realitate ei doar se incadreaza intr-una din aceste categorii, care insa nu descriu cu adevarat ceea ce inseamna dragostea. Definitia corecta este gasita in Biblie, in 1 Corinteni 13, un text foarte cunoscut:

Dragostea este îndelung răbdătoare,
este plină de bunătate:
dragostea nu este geloasă;
dragostea nu se laudă,
nu se umflă de mândrie,
nu se poartă necuviincios,
nu caută folosul său,
nu se mânie,
nu se gândeşte la rău,
nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
acoperă totul,
crede totul,
nădăjduieşte totul,
suferă totul.
Dragostea nu va pieri niciodată.

Dragostea mai este si o porunca, si acest fapt este o incurajare foarte mare pentru noi. Dumnezeu nu da porunci imposibil de indeplinit niciodata ci daca ne cere ceva, el ne si ajuta sa facem acel lucru.

Tinta dragostei este universala. Iubirea de oameni (in general) este ultima treapta a desavarsirii dupa cum reiese din 2 Petru 5-6. Cel care ajunge la iubirea de oameni trebuie sa treaca prin credinta, fapta, cunostinta, infranare, rabdare, evlavie, dragoste de frati si abia apoi ajunge la aceasta culme a vietii crestine. Nu trebuie sa ne placa de toti oamenii dar tinta noastra trebuie sa fie iubirea de oameni si cunoastem si calea inspre aceasta.

Dragostea este o cale nespus mai buna. Daca Dumnezeu ar da unui om toate darurile omenesti si spirituale, dar acesta ar fi lipsit de dragoste, el nu ar nimic, un chimval zanganitor sau ceva cu totul lipsit de esenta. Si tot asa, daca un om ar fi lipsit de toate darurile avand insa iubirea dumnezeiasca in inima, el ar fi mult mai castigat si impreuna cu iubirea ar primi si toate darurile.

Pavel se roaga pentru cei din Filipi ca dragostea lor sa creasca in cunostinta si orice pricepere (Fil 1:9). El subliniaza aici faptul ca iubirea trebuie sa fie prioritara chiar cunostintelor si intelepciunii. Nu cunostinta si priceperea vor creste in dragoste, ci dragostea va imbraca in timp haina cunostintei si priceperii.

iubirea adevarata este doar de un singur fel chiar daca in umanitatea noastra avem diferite preferinte pentru oameni sau lucruri. Dintre expresiile din 1 Cor 13, poate cele mai reprezentative ar fi – Dragostea nu cauta folosul sau, Dragostea nu va pieri niciodata.

Tot in ideea de dragoste se gaseste si unul din cele mai frumoase argumente teologice ale dumnezeirii lui Hristos. “Nu exista dragoste mai mare decat sa isi dea cineva viata pentru prietenii sai” (ioan 15:13). Ori daca Hristos nu ar fi fost Dumnezeu, asta ar insemna ca o alta fiinta in afara de Dumnezeu ar fi avut o dragoste mai mare decat Dumnezeu insusi pentru oameni. Insa Hristos este Dumnezeu si Dumnezeu era in Hristos pe cruce impacand lumea cu Sine.

Dostoievsky a spus ca nimeni nu poate iubi daca el insusi nu a cunoscut iubirea mai intai… de aceea exista atata confuzie in privinta asta, de aceea multi oameni nu stiu ce e iubirea cu adevarat.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s