de la Eclesiastul, citire

“orice lucru, El il face frumos la vremea lui”

Nu ma intrebati referinta, ca nu o stiu, dar stiu ca e din Eclesiastul, cititi toata cartea si o sa il gasiti, vorba lui R W.
Mi-a placut dintotdeuna versetul asta. Mai sunt si altele care mi-au placut de cum le-am citit, si cred ca ar trebui sa ma concentrez puternic asupra mea ca sa imi dau seama de ce… Hm, e foarte posibil sa-mi fi placut versetele acestea pentru ca suna frumos, suna chiar poetic pe undeva. Imi place si generalizarea aceea “orice lucru”, pe care o mai intalnim in multe locuri in Biblie, unde se pomeneste despre “toate lucrurile” care lucreaza spre bine, sau in care trebuie sa fim multumitori. E ceva interesant cu generalizarile aceste biblice. Pot fi luate atat in sens absolut, cat si in sens hiperbolic, depinde de masura de credinta pe care o avem. Dar imi place acest verset pentru toate cuvintele ce il compun. E vorba aici si de Dumneze si de orice, de tot, si de frumusete si mai exista si o componenta temporala. Dar e vorba de frumusete intr-adevar aici, si asta mi se pare extraordinar. Nu era gresit daca ar fi fost scris “El face orice lucru bun la vremea lui”, dar oare reusim sa vedem frumusete in toate lucrurile, la vremea lor?

E foarte interesant daca privesti acest verset din mai multe perspective, lasand astfel accentul principal sa cada asupra diferitelor cuvinte ce il compun. Faceti acest exercitiu si rostiti versetul lasand ca accentul sa cada pe ultimele cuvinte, “la vremea lui”. Asa am inteles prima data textul, cu accentul pe componenta temporala. Imi inchipuiam ca pentru anumite lucruri inca nu a sosit vremea si eram intr-o perioada a asteptarii. Ce asteptam, nici eu nu mai stiu… Asteptam sa vina vremea unor vise pe care El sa le faca frumoase. E un mod in care acest verset poate fi interpretat. Insa nu cred ca e cea mai frumoasa interpretare, nici cea mai corecta. Nu suntem chemati in viata de crestini sa traim in asteptarea lucrurilor, a binecuvantarilor, noi nu traim pentru ele si nici tanjirea nostra nu e pentru frumusetea ce o gasim in ele, la vremea lor. Daca un lucru nu exista inca in viata noastra, noi nu ne petrecem timpul visand la vremea cand acel lucru nu va mai fi neant ci va exista in realitate. Dumnezeu este un Domn al prezentului, al realitatii. Asadar, accentul nu trebuie sa cada nici asupra vreunui lucru, nici asupra timpului.

Va propun acum sa mai cititi odata versetul in felul urmator: Orice lucru EL il face frumos la vremea lui. Suna cu totul altfel. Orice lucru devine chiar situatia prezenta in care ne aflam si nu mai este un vis indepartat, El este aproape de asemenea, e chiar aici transformand prezentul in ceva frumos. El este cel care face orice lucru frumos la vremea lui, iar vremea in care noi intalnim fiecare lucru din viata noastra poate fi doar timpul prezent. Orice circumstanta, binecuvantare, incercare prin care trecem, avem promisiunea ca El o face frumoasa, la vremea ei. Astazi e vremea exact pentru toate lucrurile ce ni se vor intampla si pentru nimic altceva. Daca vrei sa ti se intample doar lucrui care sa iti placa, invata sa iti placa toate lucrurile ce ti se intampla, pentru ca toate vin de la El, si nimic din ce se intampla nu se intampla fara permisiunea lui Dumnezeu. Daca avem credinta vom vedea ca El (si accentul cade pe acest cuvant), El face toate lucrurile frumoase, atunci cand se intampla.

Advertisements

2 Comments on “de la Eclesiastul, citire”

 1. ale says:

  Foarte fain articolul si felul in care ai explicat acest verset:) orice lucru El il face frumos la vremea Lui.. orice lucru, si nu doar unele lucruri.
  si intr-adevar ” nimic din ce se intampla nu se intampla fara permisiunea lui Dumnezeu”
  be blessed:)

  • soulrended says:

   thank you 🙂 ce fain ar fi sa invatam sa vedem frumusetea in toate lucrurile… cum ziceau si cei de la ABBA “something good in everithing I see” aici

   Be blessed as well 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s