“Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii”

Cat de greu este oare pacatul lumii? Are pacatul intr-adevar o greutate? Poate el sa apese pe umerii nostri? Sau in inima noastra?

Cat de greu este pacatul?

Suficient de greu pentru a-l apasa pe om atat de jos incat acesta sa se simta parasit de Dumnezeu. Adam in urma caderii sau s-a ascuns, dar in realitate ceea ce s-a intamplat a fost ca pacatul l-a apasat intr-atata de jos incat s-a simtit nevrednic de a mai sta in prezenta lui Dumnezeu. Pacatul imbolnaveste fiinta noastra interioara, si astfel aceasta e atrasa ca si de o forta gravitationala in jos. Pacatul ne apasa sufletele dorind sa le impinga pana in iad, pana in acea stare de moarte spirituala. Dar pacatul ne afecteaza si in moduri mai vizibile…

Cat de greu este pacatul?

Raskolnikov, personajul lui Dostoievsky din romanul “Crima si Pedeapsa”, dupa doua crime, premeditate, insa comise sub un impuls de moment, trece prin niste stari groaznice, in care tot sistemul sau de gandire este dat peste cap, toate socotelile lui se dovedesc a fi gresite, si fara sa vrea ajunge in final sa se predea, nu din remuscare pentru crimele infaptuite, ci din deznadejdea ce l-a cuprins cu privire la proprie lui persoana. Dostoievsky a afirmat ca “daca Dumnezeu nu exista, fiecare poate sa faca ce vrea”. Dar Dumnezeu exista si pacatul depersonalizeaza. Pacatul dizolva sufletul omului, depasind puterea de intelegere a mintii si secatuind orice sentimente.

Cat de greu este pacatul?

Unii se frang sub greutatea pacatului lor, precum personajul lui Dostoievsky. Altii par sa nu ii simta deloc povara. Ei au devenit instrumente in mana celui rau, oameni care si-au vandut sufletul diavolului, oameni deja morti care nu mai simt nimic dar prin care Satan isi face lucrarea in lume. Nero, Hitler, Stalin, sunt doar cativa dintre acesti oameni. Asupra cui apasa milioanele lor de crime? Si care e greutatea lor? Pe orice om normal constiinta acestor pacate l-ar innebuni, l-ar ucide literalmente. Cati oameni ar putea duce impreuna greutatea pacatelor acestori tirani?

Cat de greu este pacatul?

Una dintre cele mai profitabile industrii din lume, intrecuta poate doar de industria de armament este cea a pornografiei. Cat de greu apasa acest pacat asupra a milioane de oameni! Miliarde de dolari pentru milioane de suflete imbonavite… Industria drogurilor si a alcoolului nu stau nici ele mai prejos. Cat de mult pot sa apese lucrurile acestea pe un singur om, dar oare cat de mare e greutatea lor universala?

Cat de greu este pacatul?

Greutatea ce am lasat sa apese asupra oamenilor prin egoismul, mania, neiertarea, supararile, certurile in care ne-am complacut. Greutatea unei pietre de moara pentru fiecare prilej de pacatuire ce l-am adus in vietile altora.

Poate ca sunt unii care, simtind greutatea pacatului lor, il marturisesc si altora, in felul acesta el nu mai apasa asa de tare, poate ca sunt altii care, simtind apasarea pacatului lor se tem sa il impartaseasca cu altii, pentru ca greutatea lui e prea mare, i-ar putea frange si pe ceilalti, si apoi s-ar prabusi cu si mai mare putere inapoi pe umerii lor. Mare poate sa fie aceasta povara pe umerii unui singur om, dar oare cat de greu este atunci pacatul lumii intregi?

Dar totusi exista cineva care il ridica de pe umerii nostrii. Noi nu trebuie sa il mai purtam. E ridicat, e indepartat de la noi, e uitat de Dumnezeu. “Iadul este in esenta reprezentat de fiecare pacat pe care noi nu vrem sa il aruncam in focul dragostei lui Isus”. Si cine este Cel care ridica pacatul lumii? Daca Isus, ca Miel al lui Dumnezeu, are aceasta putere sa ridice pacatul lumii, atunci nu imi pot inchipui ce putere are ca Leu al lui Dumnezeu!! Mielul lui Dumnezeu este mai puternic decat toata puterea raului.
Greutatea pacatelor noastre din trecut nu mai trebuie sa o purtam, a fost ridicata deja de Mielul lui Dumnezeu! Acum ne putem ridica din nou. Si de-acum vom experimenta puterea vindecatoare a lui Dumnezeu, puterea invierii, puterea Leului lui Dumnezeu.

Advertisements

2 Comments on ““Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii””

  1. viorica negrutiu says:

    Daca credem ca pacatul consta in anumite categorii de fapte, s-ar putea sa nu simtim nici o povara, cata vreme ne pazim cu grija fariseica de acele categorii…

    … daca insa s-a intamplat sa intelegem ca e ceva ce, nu doar s-a intamplat candva, cuiva, ci ni se intampla in fiecare zi, cu fiecare actiune, ca e ” relational” nu ” categorial, abstract”, atunci , cat de dureros simti cum te trage spre acolo unde ai cazut la examenul relatiei cu copiii….Daca n-ar fi Rascumpararea, cine ar rezista? ( Inteleg prin Rascumparare cumpararea de catre El situatiei mele, buna dar insuficienta sau, rea, pentru a o face folositoare.)

  2. viorica negrutiu says:

    pacat e imposibilitatea de a evita macar o zi, macar un ceas, sa ne angajam in relatii bazate pe dorinte rivalitare, chiar cu cei mai dragi noua, chiar in numele celui mai elementar ” bun simt comun” , fara sa ne dam seama ca tocmai acesta Il concureaza pe Cristos si ii ofera teren de lucru diavolului.Alegem cu toata convingerea, din orbire fata de Adevar, sa starnim prin falsa autoritate, dorinta de impotrivire a aproapelui, care apoi escaladeaza impotrivirea noastra, apoi aceasta amplifica impotrivirea celuilalt, pana cand, la apogeul scandalului, castiga cel mai tare, prin victimizarea celui mai slab. Cristos a refuzat acest model. El n-a socotit ca un lucru de apucat autoritatea, chiar daca Esenta Sa i-ar fi garantat-o. Noi ne grabim sa o apucam in numele unei pozitii sociale si oferim astfel suport actiunii satanice. Orice ” rezolvare” prin scandal este in folosul diavolului si inseala printr-o iluzie de acalmie ( pacea pe care o da lumea). Cristos aduce pacea care intrece priceperea, prin dezambalarea dorintei de autoritate, ca sa faca loc Autoritatii Lui, care umple orice loc de unde se retrage omul.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s