ISUS – nu cauta disputele

O profetie referitoare la Isus spune ca “El nu se va lua la cearta, nici nu va striga si nimeni nu-I va auzi glasul pe ulite.” Isus nu a e un predicator de strada, ci El vorbeste in sinagoga, in templu, in natura, pe malul marii, pe munte. Nu isi cauta ascultatori vreodata, ci ei il cauta pe El. Vorbeste cu putere, dar puterea in nici un caz nu statea in amploarea decibelilor, desi au fost cateva situatii in care Isus a strigat, El nu predica strigand, nu intra cu forta in mintea si subconstientul oamenilor.

Puterea venea din faptul ca tot ce vorbeste corespunde realitatii vietii sale. Si in fine, El nu se certa cu oamenii, nici macar cu Satan nu intra in dispute teologice cand este ispitit, dupa cum vom vedea mai jos.(luca4).
Raspunde cu rabdare provocarilor fariseilor, chiar stiind ca acestia ii intind curse, si in felul acesta ne-au ramas unele din cele mai profunde invataturi ale lui, pentru ca el nu e interesat sa dea o replica fariseilor, ci sa marturiseasca despre adevar.
Stie sa renunte chiar daca ceilalti sunt cei care gresesc, astfel il vedem in seara cinei, dupa ce le spune ucenicilor ca toti il vor parasi, ca nu insista atunci cand acestia in frunte cu Petru il asigura ca ii vor ramane fideli, ci lasa discutia suspendata, pentru ca El nu trebuie sa dovedeasca mereu ca are dreptate. E de ajuns sa sti ca ai dreptate, nu trebuie sa convingi cu orice pret si pe ceilalti, pentru ca totul va fi descoperit.
In sensul acesta e un detaliu semnificativ in episodul ispitirii lui din pustie (luca 4). De fiecare data cand Satan il ataca Isus raspunde cu “este scris…” Astfel El ramane mereu pe taramul cuvantului sfant, pe taramul luminii. El opune ispitelor cuvantul lui Dumnezeu, dovedind ca intr-adevar se poate trai prin acest cuvant, nu doar cu paine. Se poate supravietui din punct de vedere spiritual hranindu-te si luptand cu acest Cuvant. Insa la cea de-a treia ispitire Satan insusi spune “este scris…” si citeaza intr-adevar un text din psalmi, incercand sa creeze confuzie. Ceva asemanator a facut si cu primul Adam repetandu-i intr-un mod fals si exagerat cuvintele lui Dumnezeu. Cred ca Satan se poate folosi de textele biblice ca sa ne induca in eroare, poate de aceea Isus a cuprins toata legea in o singura porunca – sa iubesti pe Dumnezeu… Isus spre deosebire de Adam, nu cade in cursa diavolului, nu intra intr-o disputa teologica si cred ca e semnificativ faptul ca Isus, care la primele doua provocari raspunde cu “este scris”, acum, cand satan rosteste “este scris”, raspunde cu “s-a spus”(luca4:12). Prin insusi modul sau de exprimare El se situeaza pe un alt plan fata de ispititor, nu ii raspunde cu aceeasi moneda, nu ramane pe taramul alunecos al disputelor filozofice, nu musca momeala diavolului.
Raspunsul sau e semnificativ pentru ca e cu doua taisuri: “sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau” e valabil pentru Isus care nu are nici un motiv sa sara de pe streasina templului si sa o faca doar pentru a proba la indemnul diavolului valabilitatea promisiunilor lui Dumnezeu ar insemna sa-l ispitesti pe Dumnezeu, necredinta, pacat. Insa acest raspuns e valabil si pentru satan care ispitindu-l pe Isus il ispitea chiar pe Dumnezeu.
Atitudinea lui Isus in fata provocarilor, certurilor, e foarte diferita de cea a politicienilor sau a celor ce fac politica religioasa; acestia se avanta in explicatii, dezmintiri, argumentari cand sunt atacati sau contrazisi. Isus stie foarte bine cine este, stie ca nu are nevoie sa dovedeasca nimic, ci are o lucrare de implinit.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s