ISUS – se odihneste

“pe cand vasleau ei Isus a adormit…”Luca 8:23”

Ucenicii, multi dintre ei pescari, oameni care cunosteau marea, isi cunoasteau meseria, se afla in barca cu Isus si la indemnul Lui trec de cealalta parte a marii Galileii. Am fost pe acea mare si din mijlocul marii daca privesti parca nimic nu s-a schimbat, vezi exact ceea ce a vazut Isus cu doua mii de ani in urma. E o priveliste foarte placuta, inspira calm, seninatate, cred ca Isus a dormit un somn odihnitor acolo… Am vazut si o barca datand din primul secol, ceva asemanator probabil cu ceea ce aveau ucenicii. Era intr-adevar o barca destul de mare daca au incaput acolo Isus cu ucenicii. Ghidul nostru ne spune ca intr-adevar pot avea loc furtuni spontane pe lacul Galileii, o apa de altfel linistita, foarte linistita… Cam 75% din cuvintele lui Isus inregistrate in evanghelii au fost spuse in acea zona a marii Galileii

Image

Observ ca oamenii au tendinta sa fie mult prea implicati in multe activitati, poate mult mai implicati decat e nevoie, si in felul asta ajung sa faca multe lucruri dar nimic cu adevarat bine. Se pune accentul pe cantitate nu pe calitate. Vad lucrul asta in multe biserici, unde responsabilitatile nu sunt bine gestionate. Uneori o astfel de pornire spre hiperactivitate, spre activism multilateral, vine din impresia gresita ca fara noi nu se poate, ca altii nu sunt in stare sa faca lucrul cum trebuie. Alteori simtim pur si simplu o pornire cumpulsiva de a face anumite lucruri pentru ca ne simti parte din lucrarea respectiva, ca sa nu ramanem pe dinafara. Sau poate ne simtitm vinovati sa stam de-o parte si sa nu facem nimic, asa ca ne implicam in treburi care nu ne privesc, spre care nu avem inclinatie, doar de ochii lumii. E o boala veche si greu de vindecat sa cauti sa placi oamenilor, dar se poate scapa de ea… Pavel a ajuns in acel punct unde sa spuna ca nu cauta sa placa oamenilor ci lui Dumnezeu. 

Isus mereu a cautat sa placa doar lui Dumnezeu, sa faca doar lucrarea ce i-a fost incredintata. Astfel el poate dormi linistit in timp ce ucenicii vaslesc. El nu se simte dator fata de ei sa ii ajute la vaslit, acestia stiau foarte bine ceea ce aveau de facut. El nu se simte dator, ca lider, sa aiba intaietate, nici macar implicare, in toate activitatile. Nu cred ca nu ar fi fost gata sa vasleasca alaturi de ei, doar a fost gata sa-i slujeasca de atatea ori, chiar le-a spalat picioarele, insa Isus nu are pornirea aceea compulsiva de a face mereu ceva pentru altii. El lucreaza mereu pentru folosul real al semenilor sai, stie cand sa actioneze, stie cand sa astepte. Daca ar fi calauzit doar de sentimente, s-ar fi grabit sa il vindece pe Lazar inainte sa moara, insa Isus a asteptat si in acel caz. Intreg comportamentul sau arata ca era calauzit altfel decat modul in care luam noi oamenii decizii in mod obisnuit. Isus avea intr-adevar intelepciune.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s