ISUS – plin de har

In limba engleza cuvantul “grace” (har) are valente parca mai pronuntate decat in romaneste. Astfel, pe langa sensurile teologice ale harului mai exista si altele folosite in limbajul comun. De fapt si in romaneste exista aceste sensuri, dar sunt mai putin uzuale. Despre o persoana se poate spune ca “he speaks graciously” adica are o vorbire cu har, chiar daca omul nu vorbeste chestiuni religioase. E ceva in felul lui de a se exprima, in alegerea cuvintelor, in accentuarea lor. Daca suntem atenti la aceste detalii din evanghelii vom auzi si noi vorbirea plina de har a lui Isus… pentru ca harul nu a fost menit niciodata sa fie doar un cuvant abstract si destul de confuz, insa pe de alta parte nici ceva pe care sa il inchizi intr-o explicatie simplista de genul “dar nemeritat” (nu am putea spune despre Isus ca harul a fost pentru El un dar nemeritat, desi stim ca el este plin de har). E mai mult de atat. Harul inseamna putere, putere desavarsita in slabiciuni. Harul se exprima prin fapte si prin vorbe. E de o mie de ori mai bine sa exprimi harul decat sa il explici. De aceea, o predica buna trebuie sa fie plina de har. E bine sa fie explicate lucrurile astea insa prea multa invatatura… oboseste.
La un momentdat Isus se afla pe malul marii Galileii si vrea sa vorbeasca oamenilor stransi acolo sa il asculte. Asa ca Isus se urca in corabia lui Petru si il roaga sa o departeze de la mal. (Luca 5:3)

Imaginati-va ca sunteti cu un om foarte important, bogat, puternic, poate cu un om de afaceri, sau un politician de varf, sau un conducator religios pe care toata lumea il respecta. Imaginati-va ca sunteti asa de fascinati de personalitatea acelui om, de energia pe care o degaja, de fiecare intamplare ce o povesteste, incat ati putea sta ore cu acea persoana fara sa va plictisiti, ati fi in stare sa faceti aproape orice pentru el. Cam asa era cu Isus, Petru intr-o imprejurare ar fi fost gata sa faca trei casute sus pe varful muntelui pentru Isus, Moise si Ilie, dar nu isi dadea seama ce vrea sa faca, asa de bine era acolo cu Isus. Petru era gata sa faca multe lucruri pentru Isus, nu chiar orice, dar in orice caz era fascinat de persoana Lui. Isus vedea lucrurile astea, dar niciodata succesul nu a ajuns sa il orbeasca. El care are autoritate sa porunceasca marii si duhurilor necurate, El creatorul universului, il roaga pe Petru sa departeze barca. N-ar fi fost nimic ciudat daca am fi citit acolo “i-a spus sa departeze barca” insa frumusetea este in faptul ca Isus i-a spus “te rog departeaza barca”. E intr-un fel asemanator cu un tata care stie sa spuna copilului sau “te rog”, sau un sot care stie sa vorbeasca astfel cu sotia sa. Nu e vorba aici de regulile rigide de politete ci de har, cu adevarat har. Prin felul acesta de a fi Isus castiga inimile oamenilor. Da, atentia si admiratia se pot obtine prin minuni, dar dragostea doar prin har. Isus, e plin de har in vorbire si in tot ce face. Imi vine in minte acum, ca Isus cand intra in casa unui om nu da buzna ci obisnuieste sa bata la usa…”iata eu stau la usa si bat”. E un gest care spune multe despre o persoana. Iarasi nu e vorba de bune maniere, ci de har, de respectarea celuilalt ca si persoana in care se oglindeste dumnezeirea.
Acestea nu sunt concluzii absolute, nu il limiteaza in nici un fel pe Isus, nici nu caut sa sistematizez nimic, ci sa observ, sa privesc la El pur si simplu. Stiu ca textul citat mai sus are cu totul alta interpretare principala, dar si acolo se poate vedea frumusetea lui Isus… De fapt exista multe astfel de paradoxuri in biblie, in evanghelii chiar, si ma bucur pentru ele, pentru ca imi reveleaza adevaratul spirit in care au fost scrise pe de o parte dar si platitudinea multor interpretari ce le gasim prin predici si carti.

Advertisements

2 Comments on “ISUS – plin de har”

  1. r.p. says:

    Bune observatii, merita sa le afle si altii…

    • soulrended says:

      Din motivul asta le si scriu aici. Sunt sigur ca ar putea fi mii de astfel de observatii, nu stiu cate o sa gasesc eu…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s