ISUS – in privinta vinului

As vrea sa evidentiez o singura ideie in privinta utilizarii vinului si a bauturilor alcoolice in general. Subiectul este vast si destul de controversat. Este clar ca Isus a baut vin. Nu este la fel de clar ce ar trebui sa intelegem prin vin. Unii spun ca e vorba numai si numai de must, altii spun ca e vorba de vin cu o concentratie slaba de alcool obtinut prin fermentatie naturala.

Personal tind sa cred ca a doua varianta e cea adevarata. De obicei adevarul e la mijloc, adevarul e echilibrat. Ca sa traiesti in adevar trebuie sa fi echilibrat si cumpatat tu insuti, sa nu cazi in extreme. Spre exemplu, la inceput Dumnezeu a poruncit omului sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului, insa in natura omului sta exista aceasta tendinta spre independenta care tinde sa adauge la cuvintele lui Dumnezeu alte masuri de precautie, astfel in raspunsul Evei obsevam o exagerare a poruncii lui Dumnezeu: “sa nu mancati nici sa nu atingeti”. Dumnezeu condamna betia, dar nu interzice alcoolul cu desavarsire. Insa experienta arata ca acest echilibru nu e usor de obtinut, de fapt pentru omul firesc e imposibil sa nu cada in extreme. Insa Biblia marturiseste despre adevar, si doar in Isus adevarul si viata se intalnesc. De aceea acest mesaj, acest articol e doar pentru cei care sunt in Isus.

Citim despre Isus a ca baut vin in cateva ocazii. La nunta din Cana, implicit; fariseii spun asta despre El si El nu ii contrazice. Sunt doar cateva exemple. Insa exista un moment foarte important in care Isus refuza sa bea vin si anume atunci cand se afla pe cruce. Isus refuza vinul cand se afla pe cruce. Cred ca aici e o invatatura pentru noi ca si credinciosi, si noi cand avem de dus o cruce trebuie sa o facem cu mintea limpede, cu toate simturile treze, spre deosebire de unii oameni care aleg sa isi inece amarul in pahar. Isus nu bea vin cand se afla pe cruce ci se incredinteaza in mana Tatalui. In mijlocul incercarilor, acolo unde trebuie sa ne punem toata increderea in Dumnezeu ar fi o tradare fata de noi insine sa cautam un refugiu in astfel de evadari din realitate.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s