Cartile ca pietre.

Intrerup deocamdata seria “ISUS – profilul personalitatii” pentru ca mi-a venit azi o ideie interesanta. De fapt lumea pe care o vedem, conceptele cu care lucram sunt toate o fatada, sunt toate ramuri ale aceluias copac, exista tot felul de paralelisme, ca si cel din articolul de mai jos, peste tot in jur, ceea ce ma face sa cred ca Dumnezeu ne da o infinitate de sanse, de modalitati pentru a invata si a cunoaste un singur lucru. Esenta din spatele a orice eveninet, persoana, obiect. “Din El prin El si pentru El sunt toate lucrurile”. Si toate se vor uni la final tot in El. Astfel daca inveti ceva cu adevarat bine si cu toata inima, aceasta poate deveni o cale spre esential.

Scrie undeva in Biblie ceva de felul urmator: “daca ai vrea sa scri multe carti nu ai mai termina”. Cred ca in Eclesiastul. Oare cate carti au fost scrise in toata istoria omenirii? Cateva sute de milioane, presupun eu. O sa caut imediat pe internet si revin cu aproximarea data de google…
129 de milioane zice motorul de cautare. Cate din aceste carti ai putea citi intr-o viata? In nici un cas mai mult de 25000, deci ai avea nevoie de mai bine de 5000 de vieti ca sa le citesti pe toate, si pana le-ai citi numarul lor s-ar multiplica enorm. Si fiecare carte are ceva unic, ceva original… in privinta aceasta sunt toate la fel. Daca ai vrea sa alergi dupa fiecare ideie omeneasca ce a fost pusa vreodata pe hartie, din sete de cunoastere, din dorinta de iluminare, ar fi o cale fara sfarsit. Exista o desertaciune in multimea cartilor ca si in multimea pietrelor. Daca pietrele ar fi putine, cat de scumpe ar fi, de fapt acestea sunt cele numite “pietre pretioase”, si in multimea cartilor exista aceasta categorie a cartilor valoroase. Insa si aceasta e o desertaciune, colectionarea de pietre scumpe ca si setea de cunoastere, citirea cu nesat a tuturor acestor autori buni, profunzi.
Pietrele au cu totul alt rost in lumea noastra decat acela de a aduna praf in muzee sau cutii de bijurerii. Rostul lor este de a alcatui o casa, acestea sunt pietrele de care avem nevoie la modul cel mai concret. Fiecare om are nevoie de o casa pentru a se adaposti si fiecare suflet are nevoie de o casa, unde sa isi gaseasca linistea. Poate aici sta si rostul cartilor. Nu ai nevoie de toate pietrele din lume sa iti construiesti o casa, insa trebuie sa sti sa le alegi cu grija, unele poate se vor dovedi a fi nepotrivite, altele, pentru ca sunt bune, le vei pastra undeva pentru un proiect viitor, altele le vei arunca pentru ca sunt slabe si se sfarma usor. Cititul, din pasiune, curiozitate sau vanitate e la fel de inutil ca strangerea pietrelor din desert… Totul in viata trebuie sa aiba un scop care sa treaca dincolo de ea. Setea de cunoastere, poate fi un loc de evadare, poate deveni o dependenta, cand citim pentru a satisface sufletul si nimic altceva nu se schimba. Sigur exista beneficii dar merita ele timpul investit? Exista beneficii si in adunarea pietrelor din desert pana la urma urmei.
Din cele 129 de milioane de carti, am gasit ca pietre frumoase si bune de construit suficiente carti. In primul rand cele 70 de carti ale Bibliei, alaturi de care nu as vrea sa adaug acum altele, dar ele exista, si nu sunt greu de gasit pentru cine cauta. .

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s