Calauzire, Decizii, Rolul Vointei si al Harului

(In general articolele mele nu sunt lungi. ma tem ca acesta va fi mult prea scurt fata abundenta de subiecte anuntate in titlu… poate pentru ca toate acestea au un punct de convergenta asupra caruia vreau sa ma axez)

Aud despre unii oameni ca primesc din partea lui Dumnezeu calauziri foarte specifice si spontane in acelas timp. Cred ca astfel de lucruri se intampla, dar inainte de a primi astfel de calauziri, sau mai bine zis, mai importante pentru maturizarea noastra sunt principiile prin care Dumnezeu cauta sa ne dea o directie. Cand ai de luat o decizie, e imatur sa astepti o calauzire oarba, din care sa nu intelegi nimic, sa sti ce vei alege fara sa sti de ce alegi lucrul acela. Multi oameni cauta astfel de calauzi in zilele noastre, mergand pe la asa-zisi proroci sau punand tot felul de semne, toate acestea de fapt reprezinta o incercare de a ocoli responsabilitatea unei decizii in numele unei spiritualitati gresit inteleasa. Calauzirile spontane si specifice cand le primim in general vin fara ca noi sa le fi cautat.

Cand am avut de luat o decizie, si m-am rugat pentru calauzire, nu mi-a spus Dumnezeu niciodata ce sa aleg efectiv, dar am inteles ce este bine si motivul pentru care asa e bine si in felul asta am mers inainte. De cele mai multe ori cand cautam o calauzire, de fapt cautam garantia ca ceea ce alegem ne va implini, ne va face fericiti, va reusi, etc. Dumnezeu insa nu pune aceste lucruri pe primul loc, deci nu ofera astfel de garantii, ci ne descopera ce e corect, ce e bun, adevarat, si ne indeamna sa alegem indiferent de consecinte, lasand astfel loc credintei sa lucreze, sa se intareasca tot mai mult, ca un muschi pe care il exersezi.

De aceea e nevoie de multa vointa dupa ce s-a luat o decizie. Omul trebuie sa isi dea toata silinta, sa faca tot ce depinde de el intr-o lucrare anume dar sa stie ca depinde in totalitate de Harul ce ii va fi oferit. Vointa este o parte a sufletului, unii o descriu ca acea linie ingusta ce desparte gandirea de sentimente. Eckhart spunea ca fiecare din cele trei virtuti – credinta, nadejdea si dragostea – se manifesta intr-o parte diferita a sufletului. Credinta isi gaseste corespondentul in gandire, nadejdea in partea sentimentala dar dragostea e cea care se exprima prin vointa, prin actiune. Vointa insa e partea cel mai greu de supus. Pentru ca dragostea lui Dumnezeu sa se poata manifesta in viata omului, el trebuie sa isi repuna mereu vointa in acord cu vointa Divina.
In momentul in care incepem sa facem ceva efectiv, in momentul in care ne punem vointa la lucru, observam aceste derapaje ale noastre, si incepe aceasta lucrare lunga, continua de a ne repune vointa in Dumnezeu. Aceste caderi pot sa fie foarte descurajante, chiar marele Pavel o recunoaste “cand incerc sa fac binele, raul sta lipit de mine… o nenorocitul de mine, cine ma va izbavi de acest trup de moarte”
Dar aici revin la ceea ce am spus mai sus, omul trebuie sa isi dea toata silinta si sa se bazeze pe harul lui Dumnezeu. Asta e si concluzia lui Pavel: Legea Duhului de viata care izbaveste de legea pacatului. E ceva ce nu depinde de noi, ceva ce nu putem provoca sau prevedea, merita sau castiga. E ceva pentru care trebuie sa fim deschisi si gata sa primim in umilinta.
“Multumiri fie aduse lui Dumnezeu prin Isus Hristos, Domnul nostru! astfel dar, cu mintea eu slujesc legii lui Dumnezeu; dar cu firea pamanteasca slujesc legii pacatului”
Aceasta e concluzia lui Pavel. Nu e o concluzie pesimista, Pavel ar fi ironic fata de sine insusi sa spuna aceste cuvinte cu amaraciune dupa isi aduce astfel multumiri lui Dumnezeu. El vede acum lucrurile clar, si starea pe care o descrie nu e una intermediara, o stare ce necesita inbunatatiri. Firea pamanteasca mereu va sluji legii pacatului chiar daca mintea va sluji legii lui Dumnezeu. Trebuie sa acceptam asta si noi. Vointa noastra e macazul care schimba orientarea si harul – legea Duhului de viata e puterea ce ne ajuta sa inaintam.
Responsabilitatea omului e impletita asadar cu providenta divina…

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s