performanta si semnificatie

Am intalnit oameni pe care ii admir foarte mult pentru anumite lucruri, realizari ale lor. Pe foarte multi astfel de oameni nu i-am intalnit niciodata, dar am citit despre ei sau am auzit povestindu-se despre ei. Unele astfel de cazuri sunt de-a dreptul socante, pentru ca sunt dincolo de intelegerea noastra… miraculoase. Nu stiu daca toate aceste intamplari sunt cu adevarat reale, dar o sa dau cateva exemple. Eu consider ca ar putea fi reale pentru ca pana la urma nimic nu este imposibil… nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu, si in acelasi timp mai actioneaza si fortele raului prin altii.

O prietena mi-a povestit despre o vindecare miraculoasa ce a avut loc in familia ei. Fara sa intru in detalii, cineva s-a rugat pentru cel bolnav (grav, in mod vizibil), si in clipa aceea persoana s-a insanatosit. Cazul acesta pentru mine e adevarat dincolo de orice indoiala.

Un unchi de-al meu mi-a povestit odata o istorie asemanatoare, in care un alt om a fost vindecat in urma rugaciunilor sale. Si aici nu am nici o indoiala ca asa s-a intamplat.
Uneori Dumnezeu alege pur si simplu sa vindece pe cineva in urma rugaciunilor, dar sa nu uitam ca exista si unii oameni care au acest dar al vindecarilor, despre care Biblia vorbeste. Nu stiu daca asta poate fi numita o performanta, dar e un lucru neobisnuit totusi sa intalnesti un om cu acest dar.

Alti oameni au o capacitate extraordinara de a-si controla propriului corp. Recent am auzit despre o persoana care se poate scufunda 100 de metri sub apa fara nici un echipament de scafandru. Oamenii sunt capabili sa impinga limitele corpului lor dincolo de ce ne putem imagina. Fratele Yun, inchis in China pentru credinta lui, a stat 70 de zile fara sa manance si sa bea nimic in inchisoare. Am citit si despre oameni care de ani de zile traiesc doar cu aer, cum se spune, fara sa manance. Alti oameni sunt capabili sa leviteze, sau sa comunice prin telepatie. Si despre aceste lucruri am citit din surse sigure (pentru mine). Bineinteles ca ei sunt energizati de undeva, fie dintr-o sursa pozitiva fie din una negativa, dar e interesant faptul ca omul are aceste capacitati latente, in acelasi fel in care un pian poate scoate doar simple sunete, melodii banale, insa daca cel care canta e experimentat muzica ce va rasuna va fi la un cu totul alt nivel. Chiar si in domeniul muzicii exista niste cazuri neobisnuite. Ceea ce era considerata tehnica desavarsita la chitara prin anii 80′, 90′ si intr-adevar suna impresionant pentru un chitarist amator cum sunt eu, in prezent e depasita, si pare o joaca de copii pentru unii chitaristi. Recordurile sunt mereu doborate in orice domeniu.

Nu de mult am vazut un video ce arata niste africani, vreo 4 oameni, pandind o familie de vreo 6-7 lei ce se ospatau dintr-un animal vanat, cu gandul si intentia hotarata de a le lua prada. La momentul hotarat s-au ridicat toti patru si inarmati doar cu niste bete au pornit fara sa se grabeasca dar cu pasi siguri spre “regii animalelor”. Acestia le-au sesizat imediat prezenta si s-au oprit din mancat parca nestiind ce sa faca in continuare, iar cand oamenii au continuat sa se apropie, unul dintre ei a spart primul grupul apoi intr-o secunda toti s-au imprastiat la cateva zeci de metri in jurul prazii, privindu-i pe oameni cum taiau cele mai bune bucati de carne. Acestia stiau ca nu am mult timp pana cand “regii” isi vor da seama ca au fost pacaliti, si s-au grabit si au plecat la fel de incet si hotarat inapoi, inapoi in pestera lor in care isi aveau locuinta, bucurandu-se si glumind pe seama leilor in timp ce se ospatau cu prada lor. M-am gandit atunci ce diferenta uriasa este intre noi cei ce traim in case, in orase si acesti oameni simpli care traiesc in natura.

Alt domeniu in care unii oameni exceleaza este cel al afacerilor. De fapt aici este un dezechilibru fantastic, pentru ca 1% din populatia lumii detinte peste jumatate din bogatiile ei. Altii chiar daca nu sunt bogati devin faimosi prin arta, literatura. Privind in ansamblu lucrurile probabil ca exista un echilibru, chiar daca nu e strict din nici un punct de vedere financiar, sau spiritual, sau fizic, sau intelectual, sau artistic, ceea ce ma face sa cred ca aceste daruri, sau abilitati, nu sunt cele mai importante in ultima instanta.

Poate ca majoritatea oamenilor nu ies cu nimic in evidenta. Pe de alta parte, poate ca ochiul nostru e antrenat sa observe doar anumite calitati, mai evidente. Observ insa ca inaintea lui Dumnezeu nu conteaza asa de mult lucrurile care ne uimesc pe noi. De exemplu, El arata clar ca, in ultima instanta, faptele bune facute pentru cei aflati in nevoie sunt mai importante decat minunile, vindecarile si alte lucrari de amploare, facute in lipsa primei categorii. Minunile sunt pomenite in Biblie ca fapte obisnuite, fara prea mare entuziasm.
Realitatea e ca toate performantele noastre, lucruri de care am vorbit sunt doar niste artificii care tin de o parte a persoanei inferioare acelei parti care e capabila de dragoste si bunatate. Trebuie sa existe un nivel la care toti oamenii sa se poata intalni indiferent de calitatile cu care sunt dotati, trebuie sa existe o experienta accesibila tuturor. De fapt Biblia vorbeste despre “calea lui Dumnezeu” pe care nici chiar cei fara minte nu se vor rataci. Exista oameni fara daruri speciale, sau fara prea mare inteligenta sau chiar fara capacitatile fizice cele mai obisnuite, insa fiecare dintre ei are ceva cu mult mai important si nici unul nu isi va rata semnificatia vietii daca aceasta consta in dragoste, pace, bucurie, bunatate, rabdare, fapte bune, fidelitate, blandete, renuntare la rau.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s