Valuri…

Viata e una singura in toate creaturile, in toate lucrurile, principiile ei sunt valabile peste tot. Priveste valurile. Vine un val puternic si ajunge departe pe nisipul uscat, dar apoi se retrage lasand nisipul ud. Intotdeauna exista o miscare ciclica, o miscare inainte si apoi reversul ei, inspiratie si expiratie, actiune si reactiune, forta si contraforta, care sunt egale de-a lungul timpului, chiar daca pot varia local sau in anumite perioade. Aici ramane loc pentru vointa omului ca sa faca diferenta. Daca pe o balanta uriasa s-ar afla cate 1 milion de tone pe fiecare taler si cineva ar mai adauga o moneda pe unul dintre talere, balanta s-ar inclina, la actiunea neinsemnata a unui singur om.

Universul si legile lui sunt impartiale dar cui i se da mult i se cere mult, cui i se da putin i se cere putin. Efortul nostru e acel banut pe care il punem pe talerul unei balante mai mare sau mai mica. Chiar daca in anumiti termeni difera efortul sau responsabilitatea fiecarui individ in parte, in realitate “un singur lucru trebuie”, iar lucrurile nu depind asa de mult de eforturile noastre asidue, cat depind de calitatea si directia lui. In esenta “efortul efortului” nostru e unul singur – pastrarea atitudinii corecte. Marea nu creste nici nu scade de pe urma fortei vantului, din miscarile valurilor ei, ci miscarile mult mai subtile sunt cele ce schimba geografia unui continent pe termen lung. Pe termen scurt nu ne afecteaza nici pe noi valurile de orice fel ce se abat asupra noastra, dar daca aceste valuri sunt intretinute de noi insine, vor avea un efect de-a lungul timpului.

Ce inseamna 30 de minute de sport intr-o singura zi? Nimic. Dar timp de cativa ani, inseamna mult. Inseamna disciplina, vointa intarita, invingerea tentatiilor de a renunta, invingerea comoditatii si nu in ultimul rand sanatate fizica. Inseamna a invinge nivelul superficial al valurilor care ne trag si ne imping incotro vor ele, inseamna ca nu dispozitiile de moment ne controleaza comportamentul. La fel, o singura masa nesanatoasa nu inseamna nimic dar daca continuam asa in fiecare zi timp de cativa ani, inseamna altceva. Inseamna dependenta, automatism, gandire reactiva, prioritatea simturilor in decizii, slabirea vointei, mediocritate, boala.

Noi lucram cu forte foarte mari, si depinde de noi in ce parte inclinam balanta in fiecare zi. De aceea disciplina si perseverenta sunt vitale. E important sa cunoastem si sa acceptam si miscarea inversa, reactiva, emotiile noastre. Aceasta miscare e perfect normala si neutra, nu are vreo conotatie pozitiva sau negativa. A avea emotii ca teama, manie, placere, invidie e la fel de natural ca a avea maini si picioare. Dar cum functioneaza ele si cum se echilibreaza? Cand un val se arunca mai puternic urmeaza o retragere mai adanca, cand marea s-a retras si a eliberat plaja poate sa vina un alt val puternic. La fel, cand faci un bine (pentru ca oamenii stiu ce e bine si ce e rau) , apare mandria, apare siguranta de sine, iluzia invulnerabilitatii, ceea ce e normal si trebuie acceptat dar nu trait. La fel cum dupa ce ai facut un rau apare cainta, avantul de a reusi mai bine data viitoare, decizii noi si sfortari ale eului. Toate astea desi sunt absolut normale trebuie sa intelegem sa nu le luam prea in serios, nu reprezinta calea. Mandria si siguranta de sine false nu trebuie sa ne opreasca din a face binele, precum un val retragandu-se nu va matura inapoi tot oceanul. La fel nici cainta si efortul personal nu vor fi niciodata asa puternice precum un val care sa vina si sa acopere tot pamantul. Acestea sunt miscarile psihicului uman, miscarile vietii.

Trebuie sa stim unde sa punem banutul nostru, gramul nostru de vointa, bobul nostru de mustar din evanghelie. Acesta va face diferenta in viata noastra si poate mult mai departe de ce vedem acum.
Aceste miscari ale psihicului nostru, de fapt emotiile noastre nu ne reprezinta in profunzimea noastra. Dincolo, in adancul nostru este un ocean infinit, este locul unde e bine sa fim ancorati, este locul de unde ne putem directiona vointa in mod eficient.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s